Kurzy

Výuka ájurvedských masáží a procedur:

  • Antistresová masáž obličeje a hlavy
  • Sarvang masáž
  • Dátá Snéhan masáž
  • Basti procedura
  • Procedura kovovými miskami
  • Nadí svédan procedura
  • Pinda svédan procedura

Výuka základů ájurvédy:

  • Principy ájurvédy
  • Pančmahabhůt
  • Tridóš
  • Triguny

Výuka ájurvédské kuchyně:

Typologie člověka

Tělo potřebuje výživu, která se vytváří z jídla. Proto by jídlo mělo obsahovat výživné látky pro všech sedm druhů tkání. Pokud se díváme jen povrchově, má každý člověk skoro stejné tělo. Budeme-li pozorovat detaily, rozeznáme odlišnosti a pochopíme, že pro někoho může být podaná potravina lék a pro jiného jed. V ájurvédě se těla poznávají podle stavu pančmahabhůt. Povaha a trvalá vlastnost člověka záleží na dominantní mahabhůt v těle.

Základní znalosti o koření

Koření je obecně používáno hlavně pro zvláštní chuť a aroma, které dodává jídlu, s nimž je kombinováno. Usnadňuje trávení a působí antisepticky proti nežádoucí mikroflóře. Koření působí jako lék, a proto se musí používat nejen podle chuti, ale i podle jeho vlastností a potřeby těla. Například chilli není třeba používat v chladném pásmu, protože probouzí pocit žízně. V mírném pásmu, pokud je několik dní horko, je chilli užitečné, jelikož vzbudí chuť na čistou vodu. Extrémní používání zázvoru v teplém období může u člověka zvýšit pitt, což bude příčinou krvácení z nosu. V zimním období udržuje oheň v těle a celkově pomáhá pří zvýšené kaf. Podobně by se daly rozebrat další druhy koření. Tato snadná logika je dostačující, aby si člověk mohl vybrat ve správný okamžik správné koření.

Ukázka základních ajurvédských pokrmů

Sabdží, rajta, čapátí, purí, čonk- klíčový recept v indické kuchyni.